One thought on “Trainingsschema’s & Programma’s  

 1. Ik had die FAQ over Rippetoe gelezen en vond sommige echt leerzaam om te lezen. Heb ze net even vertaald in het nederlands voor mensen die geen engels spreken (zijn er een aantal). Voor de duidelijkheid;..ik heb NIKS zelf bedacht,..alleen vertaald. Excuses voor vertaal- en spellingsfouten. Ik heb wel niet alle vragen vertaald maar alleen diegene die ik nuttig vind.:
  Vraag 1. Moet ik alle oefeningen na elkaar doen? Of doe ik ze per set door elkaar heen?
  Het is niet verstandig om tussen sets te wisselen. Dergelijke circuit training is bruikbaar voor de kleinere onderdelen. Maar de hoofddelen zoals bench, deadlift en squat doe je na elkaar.
  Vraag 2. Kan ik een week stoppen met trainen zonder krachtsverlies?
  Algemeen gesproken is het zeer af te raden voor beginners om een dag te missen in hun trainin, laat staan een hele week.De eerste maanden van je training is waar je de basis legt voor je conditite en krachtontwikkeling. Meestal zijn de redenen om training te vermijden van persoonlijke aard. Als je echter toegewijd aan vooruitgang bent en je wilt echt groot en sterk
  worden dan mis je niet eens 1 workout. Uiteraard kan het voorkomen dat je na enkele maanden hard trainen moe en overtrained begint te raken. Dan kan je als beginner enkele dagen rust nemen. maar liever stap je over op ‘deloaden’.
  Vraag 3. Is het beter om zware gewichten te gebruiken en enig techniek te verliezen, dan met lichtere gewichten en correcte techniek?
  Als jij de oefening niet normaal kan doen met een correcte techniek, dan gebruik je te veel gewicht. PUNT! Je zal af en toe ervaren bodybuilders wat zien cheaten. Maar hoe gek het ook klinkt; cheaten’vereist ervaring. Het vereist kennis om te weten hoe ver je daarmee kan gaan. Doe het als beginner nooit.
  Wat je onder geen enkele omstandigheid ooit mag doen;..is zoveel kilo tillen dat het je volgende oefening stoort. Verhoog het aantal kilo’s dus weloverwogen. Als beginner is het verstandig om weinig gewicht te adden per keer. JA, je moet doorgroeien en elke training mag er wat bij, ..maar kleine stapjes. De basisregel is: “als je nog niet zeker weet of je gewicht moet
  toevoegen: doe het dan NIET.
  Vraag 4. Ik squat meer dan ik deadlift. Dat is raar. Ben ik een talent?
  Normale mensen met normaal geproportioneerde lichamen zullen altijd meer deadliften dan squatten. ALTIJD! Als je dan toch
  meer squat dan deadlift dan kan de oorzaak in 1 van de volgende oorzaken liggen:
  1) Je squat niet diep genoeg.
  2) Je squat niet diep genoeg.
  3) Je squat niet diep genoeg.
  4) Je squat niet diep genoeg.
  Vraag 5. Kan ik meer oefeningen doen? Mesnen adviseren alleen deadlift, squats, bench te doen. Maar ik wil graag zoveel
  mogelijk verschillende oefeningen doen.
  je kan doen wat je wilt. je kan op een skippiebal gaan squatten of je kan dumbbels tillen met daarop een aap in panties. het maakt me niet uit. maar je zal weinig voortgang maken. Als beginner moet je eerst de basis goed kennen, net zoals een baby eerst moet lopen voor hij kan rennen. Sowieso is het een groot misverstand in menig sportzaal dat diversiteit zorgt voor een betere training. Absoluut niet waar. Blijf paar een paar basisoefeningen en doe deze goed.
  Vraag 6. Er wordt mij geadviseerd om 5 tot 8 reps te doen per set. Waarom niet gewoon 10 tot 12? Geeft dat laatste niet meer massa ipv kracht?
  De algemene visie is dat 1-8 reps zorgt voor kracht en sterkte. En dat 8-12 reps per set zorg voor het bouwen van spiermassa is een redelijk algemene visie. En het klopt ook in meeste gevallen wel. Echter als het om beginners gaat, is men toch beter af om het te bepereken tot ongeveer 5 reps. Kracht bouw je met 1-5 reps en voor een beginner is kracht het enige dat telt. Kracht zorgt namelijk voor dat je steeds sneller meer kan tillen. En dat meer tillen zorgt juist voor spiergroei. Daarnaast is gebleken dat een beginneling tot max 5 reps een goede techniek kan behouden en een betere en consistentere krachtproductie behoudt.
  Vraag 7. Wat voor supplementen kan ik het best nemen?
  Vitaminen-, Visolie- en Mineralenpillen. En uiteraard een goede whey shake. Creatine en taurine kunnen helpen maar zijn absoluut niet noodzakelijk. Blijf weg van pro-hormonen, NO-X supplements, boosters en alles wat belooft om hele ‘bulten en platen van spier aan je lichaam te plakken’. Hou het simpel in het begin. Dieet en training zijn 95% van het totaal. Supplementen dragen voor ongeveer 5% bij. en eigenlijk is dat voor een beginner nog minder. Dwang dus niet over je supplementen….bewaar die obsessie maar voor je training en dieet.
  Vraag 8. Ik ben redelijk ecto en ik train nu al voor een tijdje maar ik wordt niet zwaarder, wat is er aan de hand?
  Eet meer. PUNT. Gewoon meer eten!
  Het maakt niet uit welk programma je doet, gewichts- en spiertoename is alleen afhankelijk van wat je eet. Trainen maakt je sterker maar laat je niet groeien. Voedsel laat je groeien. Dus eet, eet, eet. Het feit hoe en wat je traint bepaalt enkel hoe veel van dat gewicht is s

Comments are closed.