58 thoughts on “Hoe en waarom nakuren? 

 1. Inleiding
  Het gebruik van AAS over een periode langer dan 3 weken zal er toe leiden dat de lichaamseigen productie van testosteron voor een groot gedeelte of zelfs helemaal stil komt te liggen. Het lichaam constateert namelijk een overvloed aan testosteron en zal via de “HPTA-axis” ( hypothalamus-pituitary-testes-axis) de eigen aanmaak van testosteron stilleggen (zie ook HCG-sectie). Nu is dit tijdens een AAS kuur ‘niet zo erg’ omdat de toegediende anabolen meer dan voldoende zijn om spiermassa te behouden cq te winnen. Echter, aan elke kuur komt een eind.
  Na het stoppen met toedienen van anabolen zal het lichaam echter nog niet klaar zijn om direct de testosteronproductie weer op zich te nemen. In een normaal lichaam heerst er een evenwicht tussen spieropbouw (testosteron) en spierafbraak (cortisol). Na een AAS kuur is er echter nog geen eigen testosteronproductie. Dit betekent dat in de eerste weken na een kuur cortisol de vrije hand heeft om spier af te breken. Het is dus zaak om zo snel mogelijk de lichaamseigen testosteronproductie te herstellen.
  Hoe zwaarder de kuur, hoe moeilijker het herstel. Dit geldt ook voor de lengte van de kuur: hoe langer de kuur, hoe langer meestal ook het herstel zal duren. Dit heeft ook te maken met het krimpen van de testikels na een lange periode van in-activiteit (zie HCG-sectie voor tegenmaatregelen).
  Is er ook goed nieuws?
  Natuurlijk! Gelukkig zijn er manieren om er voor te zorgen dat je eigen testosteronproductie weer snel op gang komt. Zonder in details te willen treden over de precieze werking van de eerdergenoemde HPTA-axis, bestaan er middelen die je eigen lichaam stimuleren om weer testosteron aan te gaan maken: Clomid en Nolvadex.
  Clomid en Nolvadex zijn zogemaamde SERM’s (Selective Estrogen Receptor Modulator) dat wil zeggen dat ze in sommige weefsels als een zeer zwak oestrogeen reageren en in andere weefsels juist als anti-oestrogeen. Dat wil zeggen dat ze de oestrogeenreceptor blokkeren zodat zeer sterke oestogenen zoals estradiol hun werk niet kunnen doen. Nolvadex en Clomid worden daarom ook wel oestrogeenblokkers genoemd.
  Maar een ander aspect is veel belangrijker in de nakuur! Zowel Clomid als Nolvadex geven in de hersenen een signaal af aan de Hypothalamus om GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone) af te geven. Dit geeft op zijn beurt een signaal aan de “pituitary”, een klier in de hersenen die daardoor FSH (follicle stimulating hormone) en LH (luteinizing hormone) in de bloedbaan brengt. Dit LH hormoon zet je testikels aan tot……de productie van testosteron. En dat is het doel van het nemen van Clomid en Nolvadex in de nakuur!
  Voorbeeld-schema nakuur:
  Week 1 tot en met 4
  Elke dag zowel 50mg Clomid als 20 mg Nolvadex.
  NB: sommige mensen “frontloaden” Clomid in de eerste week na een zware kuur. Voorbeeld: 300 mg dag 1, 150 mg dag 2, 100 mg op dag 3 en vervolgens hoeveelheden van 50mg per dag. Clomid kan bij een deel van de gebruikers echter flinke bijwerkingen veroorzaken.
  Wanneer de nakuur beginnen?
  De start van de nakuur wordt bepaald door de AAS met de langste ester. Het AAS-nivo in het bloed moet namelijk ver genoeg gedaald zijn wil een nakuur zin hebben. Bij teveel externe AAS blijft je eigen testosteronproductie namelijk onderdrukt ook al gebruik je de combi Clomid/Nolvadex.
  Tijd na de laatste injectie/toediening alvorens de nakuur beginnen:
  Anadrol: 1 dag
  Dianabol: 1 dag
  Deca: 3 weken
  NPP 4 dagen
  Tren Prop 4 dagen
  Test prop 4 dagen
  Winstrol 1 tot 2 dagen
  Sustanon 2,5 tot 3 weken
  Test Enant 2 weken
  Tren Enant 2 weken
  Primobolan 10 tot 14 dagen
  Boldenone 17 tot 21 dagen
  Test Cyp. 14 dagen
  NB! Je kunt er ook voor kiezen om de nakuur voor de zekerheid 1 week vroeger te beginnen. Zorg er dan echter wel voor dat je nakuur in zijn geheel dan ook 1 week langer duurt!

  • Hallo ik heb twee weken anavarm geslikt eerste week halfje tweede week helen kreeg diaree ben nou drie dagen gestop maar wil toch verder kan ik het toch nog blijven in nemen moet met anderhalf beginnen zie wel dat me lichaam voor uit gaat ben nu niet meer aan de diaree maar wil toch verder met innemen kan ik gewoon weer verder met sliken ondans dat ik drie dagen ben gestop

  • Ben drie dagen me pilen anavarm vergeten kan ik gewoon weer verder met sliken eerste week half teedeweek helen moet nu met anderhalf beginnen kan ik gewoon doorgaan met slikken

 2. Vraagje over anavar only kuurtje…
  is het aan te raden om na 4 weken / 40mg p dag anavar.. een nakuurtje te doen? nolva of clomid? en indien ja, welke hoeveelheden?

 3. bij 30 mg dianabol per dag 1 kuur wanneer is het beste te beginnen met na kuur met nolvadex ? en hoeveel… ene zegt dit andere dat… daarom
  gr willem

 4. beste,
  40 tot 50mg dbol per dag 6 tot 8 weken lang en dan 30mg nolvadx voor 4 weken

 5. dus de nakuur gelijk gebruiken na je laatste dianabol tab
  bij verdere vragen is het misschien slimmer om ons direct te benaderen via de link bestellen rechts boven de website

  • Kan allebei nolva 3 tabs per dag laatste 3 weken en clomid 100mg 4 tabs laatste 3 weken

   • Bedankt voor de snelle reactie ok ik dacht eerst clomid omdat nolvadex de eigentestproductie niet zou opstarten maar alleen als een anti oestrogeen zou werken

 6. Hallo,ik start eind deze maand een kuur dbol only…is een nakuur met alleen nolvadex( tamoxifen) voldoende? Gr

  • Ja dat is voldoenden na laatste tab dbol 30mg nolva nemen voor 3 weken lang

 7. Hallo anabolen-online team, ik heb net als Robbie een vraag over een anavar only kuur: ik ben 2 dagen geleden gestopt met mijn kuur van 60mg anavar van ongeveer 6 weken. Over hoe lang is het raadzaam om pas te beginnen met mijn nakuur?
  Gr Peter

 8. 12 weken lang gekuurd
  12 weken 500 mg testo
  10 weken 400 mg deca
  nakuur advies ?
  zat te denken na 3 weken pregniel en of nolvadex

 9. sowieso 2 weken na laatste injects test e 3 weken 30mg nolva en ook tegelijkertijd 3 weken lang 500iu hcg om de 3 dagen zetten

 10. Hallo,
  ik zit nu halverwege een kuur Dbol
  1e week 20 mg pet dag
  2e week 30 mg per dag
  laatste 4 weken 40 mg per dag
  wat bevelen jullie aan als nakuur?
  hoe lang na de laatste tablet starten?
  hoe lang nakuren?

 11. Haha, jullie kuren wel tabs voor het leven, maar niemand heeft nagedacht over een nakuur? Dit zijn zaken die je VOOR(!) het kuren geregeld moet hebben man.
  Maar verder, is deze site betrouwbaar?

 12. goeie dag ik heb vraagje ik doe 8weken sustanon 250 en test e 2x 2ml per week.
  moet ik 2,5 tot 3, weken na me kuur alleen nolvadex nemen of nolvadex en clomid ik heb gelezen dat hcg heel slecht is voor je zaad , zoja hoelang en in welke hoeveel heden mvg

 13. ik had een vraagje ik ben bijna klaar met me winstrol only kuur is het noodzakelijk om een nakuur te gebruiken en hoe lang? en als ik moet nakuren na hoeveel weken na me nakuur kan ik weer met een andere kuur beginnen?

 14. Ja altijd nakuren direct na de laatste tab winstrol 3 tabs (30mg) nolvadex nemen per dag 3 weken lang en 2 a 3 maanden rusten voordat je een nieuwe kuur start wil je maximaal groeien
  groet anabolen-online team

 15. Hallo ik heb 12weken gekuurd 100mg boldenone,200mg testo hoe nakuuren gebruik 10 Mg nolvadex per dag goed of niet graag wat informatie

 16. mijn partner krijgt klieren op zijn borst door de kuren, wat kan hij het beste gebruiken daartegen?

 17. Arimidex en femara je kan voor dit soort vragen ons ook mailen
  mvg Anabolen-online team

 18. beste
  ik heb gekuurd maar nooit nagekuurd en zie dat eigelijk beter wel gedaan heb kan ik nog altijd beginnen met nakuur of is telaat of iets dat jullie aanraden
  grt ozzy

 19. Hallo,
  Ik ben vandaag begonnen met een 10 weken kuur 500 mg test-e ew en 6 weken stromba 50 mg per dag. Moet ik een nakuur nemen, zo ja welke

 20. Hey online team,
  Ik moet nu nog twee injecties van test enant van 1 ml (250mg) per keer!
  Nu wil ik eigenlijk meteen er achter aan een kuur van 10 weken test enant 1ml (250 mg) en tren enant 1ml (200 mg) plakken.
  En na die kuur wat langer na kuren met clomid en nolvadex in plaats van tussen de kuren door te nakuren.
  Kan dit of raden jullie dit af?

 21. goedenavond onlineteam, ik ga 4 weken lang een kort kuurtje van testosteron propionaat. Om de dag injecteer ik 1 ml testosteron. hoelang en hoeveel nolvadex moet ik nemen? na dag 4 van mn laatste inject? mvg Mike K

 22. hallo beste online team, ben bezig met Test Only kuur 500 mg p.week,is dan een nakuur met clomid en/of nolvadex dan voldoende?
  groetjes.

  • Beste,
   Ja dat is op zich voldoende 30mg per dag 4 weken lang je kan er ook nog voor kiezen om hcg te gebruiken voorbeeld vanaf week 4 mee laten lopen met je kuur 500iu om de 3 dagen zetten of hcg nemen met de nakuur dan zet je 1500iu om de 3 dagen 4 weken lang
   Met volgende vragen kan je ons beter direct mailen
   Grt anabolen online team

 23. Ik begin een kuur metanabol/winstrol 6 weken nu heb ik inplaats van nolvadex clomil gekregen. Ook 4 weken nakkur?? En hoeveel mg?? Alvast bedankt!

 24. Ik zou graag willen weten wat voor mij de juiste nakuur is. Ik ben zes weken begonnen met test enant en tren enant en toen een week pauze was ziek. Toen verder gegaan met ripped daar zit in test enant tren enant en masteron enant dit heb ik ook zes weken gedaan. Zit nu in week elf. Wanneer en met wat moet ik nakuren? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Zou het erg op prijs stellen om hier een gerichte informatie te krijgen hierover.

 25. Ik heb gisteren mijn laatste injectie test E gezet en 2 weken terug was ik al klaar met stromba tabs. Wanneer moet ik nakuren? Wat moet ik gebruiken en hoe moet ik het innemen (dosering)??
  Alvast bedankt

 26. Ik heb gisteren mijn laatste injectie test E gezet en 2 weken terug was ik al klaar met stromba tabs. Wanneer moet ik nakuren? Wat moet ik gebruiken en hoe moet ik het innemen (dosering)??
  Kuur:
  week 1 t/m 3 250 mg test e p.w
  week 4 t/m 6 500 mg test e p.w
  week 7 en 8 250 mg test e p.w
  week 1 t/m 6 stromba tabs
  50 mg per dag
  Gisteren mijn laatste injectie gezet.
  Wanneer nakuren, hoeveel mg, hoelang etc.??
  Alvast bedankt

 27. Ik heb gisteren mijn laatste injectie test E gezet en 2 weken terug was ik al klaar met stromba tabs. Wanneer moet ik nakuren? Wat moet ik gebruiken en hoe moet ik het innemen (dosering)??
  Kuur:
  week 1 t/m 3 250 mg test e p.w
  week 4 t/m 6 500 mg test e p.w
  week 7 en 8 250 mg test e p.w
  week 1 t/m 6 stromba tabs
  50 mg per dag
  Gisteren mijn laatste injectie gezet.
  Wanneer nakuren, hoeveel mg, hoelang etc.??
  Alvast bedankt

 28. 13 wkn testo 300 met bold 600 gedaan.
  Welke nakuur kan ik nu hetbeste bestellen bij jullie?

 29. eerste 3 weken 60 mg anavar laatste 3 weken 80 mg anavar
  hoelang nakuren en met welk nakuur product?
  alvast bedankt

 30. Als ik 8 weken test only spuit. Normale dosering. Is nolvadex voldoende om na te kuren of word HCG ook aangeraden om te gebruiken? Gr

 31. Hallo ik heb even een vraag aan jullie ik heb 10 weken lang 1ml test, 2ml sust,1ml deca gespoten totaal 4ml heb nu 2 weken gewacht ga nu met navadex beginnen hoeveel Mg per dag moet ik daar van nemen en hoe lang? Graag hoor ik graag van jullie.
  Mvg jur

 32. Ik ben bezig met een tren/test kuur van 10 weken.
  welke nakuur kan ik beste gebruiken en wanneer moet ik ermee beginnen?
  alvast bedankt

 33. 5 weken Dboll 40 mg en Winstroll 45 mg dagelijks
  hoelang moet ik dan nog nakuren
  Groetjes

 34. He ik en een maat van mij willen een kuurtje van 5 weken nemen met probolan 50. Wanneer moet ik nakuren en met wat? Waar schijnljk weer 30mg nova 3 weken lang?

 35. Hi
  alvorens te starten aan kuur graag info over de nakuur zodat ik niet voor verassingen kom te staan.
  betreft de kuur tren – test – oxy
  1w. Oxy tabs 4per dag
  2-3w. 2ml test – 2ml tren
  4-9w. 1ml test – 1ml tren
  aldoor week 2-3 oxy blijven doornemen.
  Wat is de aanbevolen nakuur hiervoor?
  Mvg

 36. Na een kuur van winstrol hoelang met ik wachtte voordat ik een anavar kuur kan doen ? Kan dat meteen erna en dan nakuur en of na me winstrol kuur gelijk 2weken na kuren en erna pas anavar ?
  Groetjes jef

 37. Hi,
  Ik zit bijna aan het einde van een anavar only kuur. Duur van 8 weken 60mg per dag. Heb al nolvadex in mijn bezit, is het aan te raden om dit als na kuur te gebruiken en zo ja in welke dosering?

 38. 3 x 100 mg deca + 125 mg test-e gezet (3 week) ivm. een blessure. toch het besluit genomen te stoppen. Is het verstandig toch na te kuren ? zoja, korter dan gebruikelijk ? Ik heb nolvadex klaar liggen.

 39. Geachte,
  ik heb tijdje terug Deca gepakt omdat ik geschuurde pees had en heeft geholpen maar heb geen na kuur gepakt is dat erg?
  Ik wil nog eens pakken maar met kombinatie welke raad u mij aan?
  M.v.g.,
  Hesam

 40. Ben nu aan mijn laatste week bezig met 300mg testo enant na 10weken hoelang en waneer mag ik aan mijn nakuur beginnen is dit nodig om na tw kuren mvg ?

 41. Geachte.
  Ik had even een vraagje i.v.m het acuut stoppen met mij test enanthate en deca kuur vanwege een flinke schouder blessure.
  Heb week 1 tot 3, 500mg test enanthate en 500mg deca genomen,en de 4e en laatste injectie 500mg test enanthate en 250 mg deca.
  Ben acuut gestopt na de blessure en dat is nu 2 weken geleden.
  Ben eigenlijk vergeten dat ik langer met de test door had moeten gaan.
  Heb nolvadex 20 mg en hcg in huis.
  Wat is wijsheid om deze kuur op de beste manier te beëindigen???
  Alvast bedankt.
  P.s is het mogelijk om de reactie per email van jullie te ontvangen?
  Alvast bedankt
  Met vriendelijke groet Ramon

 42. he
  ik heb en vraag: ik neem nu 1 maand probolaan 50 moet ik dan ook en kuur volgen?
  grt
  ludo

 43. Hallo,
  Ik ben net klaar met mijn 16 weken durende kuur. Test E 500mg en boldenone 500 mg
  Vanaf week 12 test E op 250 laten meelopen tot week 16. Welke nakuur raden jullie aan?
  Groetjes Christian

Comments are closed.